середу, 6 квітня 2011 р.

Відповіді на запитання хімічного "Що? Де? Коли?"

Отож, сьогодні до запитань інтелектуальної хімічної гри "Що? Де? Коли?", що містились трохи нижче (http://chemical-lab.blogspot.com/2011/04/blog-post_04.html):

1. Лютецій - оскільки в давнину Париж називався Лютеціею.

2. Берилій - від слова "бери".

3. Самарій - місто Самара- вчений Самарський, мінерал -самареліт.  

4. Д.І.Менделєєв - він передбачив існування цих елементів. 

5. Бром. Метод - перестановка літер в скороченій латинській назві хімічного елементу: Аргон - Радій ArRa,  Галій – Срібло (Аргентум) Ga - Ag , Рубідій – Бром Rb - Br.

6. Тиха вода греблі рве.

7. Сіль   - на місці пустелі Салад-де-Уюні колись було солоне озеро.

8. Це хлор, бо ним військові кайзерівської Німеччини наповнювали снаряди й робили постріли з гармат по російських окопах. Хлор - газ важкий, розтікався по всіх шпаринах окопів і викликав отруєння   органів дихання і паралізацію нервової системи, що привело до смерті   солдат. Хлор у військових входить до отруйної речовини під назвою "Іприт"-   першої хімічної зброї.

9. Перли складаються переважно з кальцій   карбонату і тому легко розчиняються в кислотах. Клеопатра налила у свій келих розчину оцту, розчинила в цьому намисто і випила.

10. "...але які знайшли Філософський камінь".  

P.S. На сьогодні все! Дякую усім, хто хоча б спробував пригадати хімію, хоч і не наважився написати власні варіанти відповідей! Хімія - цікава наука!;) 

Немає коментарів:

Дописати коментар