понеділок, 4 квітня 2011 р.

Питання для інтелектуальної хімічної гри "Що? Де? Коли?"

Багато хто із нас по телебаченні бачив ігри в інтелектуальному казино "Що? Де? Коли?". Зараз пропоную згадати усі свої знання із хімії, включити логічне мислення на максимальні обороти - і пограти у хімічни "Що? Де? Коли?".
   
1. Багато елементів в Періодичній системі Менделєєва названі на честь міст. Гафній - на честь Копенгагену, Гольмій,- на честь Стокгольму. А  який елемент було названо на честь Парижа?

2.  Карикатура в журналі "Огонек" за 1964 рік викривала недоліки елементів таблиці Менделєєва:  літій - пияк,  плутоній - грабіжник. А який елемент викривався через хабарництво?

3. Цей елемент не був названий на честь російського міста. Він також не був названий на честь відомого російського вченого, прізвище якого походить від назви цього міста. Він був названий на честь мінералу, до складу якого він входить, і який був відкритий цим вченим. Назвіть цей елемент.  

 4. Скандій, галій, германій... З нагоди відкриття цих елементів багато вчених писали захоплені листи. Назвіть адресата. 

5. Автору запитання став відомим один метод, який можна назвати «алхімічним», бо за його допомогою можна, наприклад, отримати радій з аргону, срібло з галію. А що, за допомогою цього методу можна отримати з рубідію.
  
6. Відтворіть у більш звичному варіанті українську народну приказку, яку з наукової точки зору можна сформулювати так: «Механічне порушення цілісності гідротехнічної споруди   гідроген   оксидом, що є джерелом пружних хвиль малої амплітуди. »  

7. Намагаючись привернути увагу туристів, господарі готелів будують їх з найнеймовірніших будматеріалів. Прикладом може служити відомий льодовий готель у   Швеції. А ось у болівійській пустелі Салад-де-Уюні, яка утворилася декілька тисячоліть тому на місці озера, є готель, створений зовсім з іншого місцевого матеріалу. У приміщенні з витесаних блоків вночі прохолодно, а вдень задушливо. Назвіть цей матеріал.

8. Який неметал викликав переляк та паніку в роки Першої світової війни? Чому?

9. Давня легенда розповідає про те, що цариця Клеопатра виграла парі, з'ївши дорогоцінний «сніданок»   - своє намисто з перлів. У якому розчині Клеопатра розчинила свою прикрасу і чому намисто з перлів розчинилось в ньому?

10. Пауло Коельо пише: «Існують алхіміки трьох категорій... Ті, яких важко зрозуміти, бо вони самі не знають, що говорять; ті, яких важко зрозуміти, бо вони знають, що говорять. А третя категорія це ті, які взагалі не говорять про Алхімію, але які...». В чому ж полягає відмінність алхіміків третьої категорії?

 Скоро будуть відповіді і, звичайно, коментарі до них;) 

P.S. Запитання складені учасниками команд "Що? Де? Коли?" із Західної України.  


Немає коментарів:

Дописати коментар